Share This Post

Nieuws

Taalontwikkeling en beginnende letterheid

Taalontwikkeling en beginnende letterheid

Klik hier : flyer taalontwikkeling en beginnende geletterdheid

De cursus taalontwikkeling en beginnende geletterdheid door Jane Farrall heeft inmiddels plaatsgevonden op 21 en 22 mei 2017.

Hieronder volgt de ervaringen van een aantal deelnemers .

Als eerste Marieke Bol die Jolanda Bruijns vertegenwoordigde.

Op zondag 21 en maandag 22 mei mocht ik, samen met mijn collega, deelnemen aan de cursus van Jane Farral. Ik was daar als leerkracht van een meisje van 9 met het Pitt Hopkins Syndroom én als moeder van een zoon van 9 met het Mowat Wilson Syndroom. Beide kinderen zijn niet sprekend, maar communiceren graag! En uiteraard wil ik ze daar zo goed mogelijk bij helpen en ondersteunen. 

Al een maand of wat liepen we hier in de klas echter een beetje op vast…. Uiteraard maken we gebruik van verwijzers (foto’s), verwijsliedjes en ondersteunende gebaren. We zagen dat het begrip groeide maar iets ‘terug zeggen’ dat konden ze niet, behalve met lichaamstaal en -houding. 

 Dat er véél meer mogelijk zou moeten zijn, daar was ik allang van overtuigd! Beide kinderen kunnen héél goed kiezen (welk werkje ze willen doen, wat ze op brood willen, zelfs welke nieuwe schoenen ze mooi vinden). Maar lang niet altijd had ik de mogelijkheid om ze te laten kiezen. Ik had geen systeem, geen archief met 1000 foto’s en al helemaal geen idee hoe ik ze meer kon laten zeggen dan de keuzes die ik ze gaf. 

 Tot afgelopen weekend! Met een enorme bevlogenheid heeft Jane ons meegenomen in een wereld vól mogelijkheden. Niet alleen op het gebied van communicatie, maar ook lezen/geletterdheid en schrijven kwamen uitgebreid aan bod. 

Deze cursus kwam voor ons precies op het juiste moment, het werd tijd om stappen te gaan zetten hierin. En nu weet ik hoe!

Met ons team op school hebben we afgesproken dat we een presentatie houden voor de mensen die er niet bij waren, we boeken en flipcards gaan maken, we gaan overleggen met de logopediste voor de implementatie van het PODD systeem en daar na de zomervakantie mee aan de slag gaan. 

 We kunnen haast niet wachten. 

 We willen de organisatie en Jane enorm bedanken voor deze schat aan waardevolle en bruikbare informatie. 

 Marieke Bol 

 

Share This Post

Leave a Reply

Lost Password

Register